Wednesday, February 9, 2011

~SaKiTNyA RaSe KeSeDiHaN KeHiLaNgaN KuCiNg KeSaYaNGaN~


Nama kucing saya yang ini adalah Vee. Camne leh dapat nama Vee tu  pun tak taula, asal sedap je bubuh je la nama nie. Kucing ni agak ensem la berbanding kucing-kucing di Taman Perumahan saye nih. Ekornya panjang , tak la halus sangat bulunya sikit kasar jenis sederhana panjang, telah dipelihara sejak dari kecik lagi.. kirenyer mase kuar2 tu kami 1 keluargalah yang menyambut. Vee ni memang pandai!Dia tau namanya bila dipanggil. Tak kisahlah jarak 1 kilometer pun korang nak panggil *asalkan kucing ni leh dengarlah* dia pasti dengan bersungguh-sungguh kejar kat orang yang panggil tu. Namun, herannya kalo bukan suara tuan penjaganya die akan wat-wat pekak je..Hehehe..

Vee ni die rapat dengan sume ahli keluarga saye. Terutamanya rapat dengan ayah saye.*Cess...memilih tol* Vee ni merupakan kucing kesayangan ayah saye, ayah saye lak jenis yang memang ske jaga kucing, makan minum die rajin bagi. Betullah kata orang dulu2.. bile kite susah hati kite usaplah kucing, Nescaya hati kite tenang...Kucingkan Haiwan kesayangan Nabi..Betul tak? Mestilah betul.. Contohnya...Disaat-saat rase bosan saye akan melepak di halaman rumah bergurau senda dengan kucing-kucing peliharaan saye, walopun saye bercakap dengan dorang *waras ke orang ni?* & dorang xlah reply balik pe yang saye borak dengan depa suma tu..hehehe *tukar dialek* rase terubat hati yang tengah bosan @ susah hati...Tak caya cubelah kawan-kawan...^^

Okeh...banyak lagi nak story tapi saye nak ceritakan 1 story yang menjadi episode sedih bagi saya & ayah saya..Ceritenyer macam nie, suatu pagi dalam kol 2-3 pagi camtu terdengar bunyi sekumpulan anjing yang kedengaran seperti bergaduh, dibelakang rumah. Hati berkata "halah berebut makan sampah sarap kat blakang rumah la tu, beselah tu.." daripada tersedar akibat bunyi bising terus tido balik dek kerana berfikir sedemkian.

Di pagi yang indah~ "Veee...........Veee......!!  haishhh mane lak la si Vee nie..bese pepagi dah de kat umah tunggu nak diberi makan...Hurmm.........xpelah...berdating la tue.." Kata Ayah

Dipetang yang tenang~ cuit...cuit...cuit...*bunyi panggil kucing-kucing nak bagi makan*  Aikkk? mane lak si Vee tak balik2 nie..heran...bese ade....." Kata Ayah

Dimalam yang dingin~ "Veee.....................Vee........! haishh mane lak ni....sampai ke malam pun tak balik2!" Rungut ayah.

Hari berganti hari........hampir semingu rasanya....

Disuatu petang selepas menyapu sampah di halaman rumah, sampah-sarap yang dikumpul perlu dibuang.
Ayahku terus mengambil beg plastik untuk di kumpulkan sampah ke dalamnya.Dah siap ikat terus la g buang sampah kat tempat pengumpulan sampah berhampiran belakang rumah.Tengah duk jalan-jalan ayah secara tak sengaja ternampak sesuatu.................

"Aikk?? ni ekor Vee..!" Ya Allah... Ya tuhanku.... Apa telah terjadi pada Vee?? Hanya tinggal ekornya sahaja..Mana Badannya??Mukanya???Mana semua??? T_T ...xsanggup bayangkan... xsanggup nak diceritakan....

Kami  membuat andaian....

Pada malam yang kedengaran bunyi bising itu, mungkin merupakan pergaduhan Vee & anjing2 liar berkenaan, kudrat seekor kucing yang kecil dengan sekumpulan anjing tidaklah sama...Mungkin Vee telah bergadoh untuk mempertahankan diri dari diganggu oleh anjing liar berkenaan, namun Vee tewas... Vee dimakan/disiat oleh anjing2 liar yang liar & kebuluran malam berkenaan...Saye & ayah sungguh menyesal tidak keluar meninjau pada malam berkaitan...

Vee.... Maafkan kami... Kami sayangkan kamu Vee... Tapi kami xdapat menjagamu dengan baik Vee...
kami biarkan kamu ditewaskan anjing liar berkenaan...kami leka dengan tido kami Vee...
betapa sakit & Getar jiwamu bertahan & melawan anjing berkenaan Vee...
Maafkan kami Vee....sungguh sakit dirimu pada waktu itu Vee...kami sayang kamu sangat2 Vee...

Ekor yang dijumpai itu selamat ditanam dibelakan rumah...Ya Allah...Tempat haiwan berkenaan adalah di Syurga...Terima Kasih Ya Allah...

Vee...
Semenjak kejadian berkenaan,
Kami tidak lagi teruskan lena ketika bunyi anjing-anjing liar berkenaan kedengaran ditelinga kami..

~Pencinta Kucing~

0 RakaN SayE:

Post a Comment

Love is...
© ~DiARi hAti iNi~ - Template by Blogger Sablonlari - Font by Fontspace