Thursday, April 14, 2011

CantiK kan PeLamiN nie!!!





Saturday, April 9, 2011

Hidup ini Hukum Karma


Assalammualaikum,
Hari ni rase nak wat topic yang seriyess sket..
hurm..nak  mula dr mana ya..

Kesimpulannya lah terus,Setiap keperitan, dugaan, halangan, mencengkam jiwa, fitnah , cacian ,
kedengkian,kecemburuan dari masyarakat n seangkatan dengannya aku selalu tersenyum didalam hati..
Pada aku, ini adalah ujian yg Allah berikan pada aku, agar menjadikan aku seorang insan yang lebih baik,dan aku yakin dengan Qada & Qadar yg Allah berikan yang aku menjadikan ianya 1 pegangan hidup, 
"Setiap Yang Berlaku Adalah Hukum Karma" Apa yang dilakukan oleh orang len kepada aku sekarang,
1 masa nanti orang itu  akan kena balik & lebih teruk.

Kita hidup dalam pusingan Roda, hari ni kita di atas sok2 kita akan berada di bawahpula.Hari ini kita Ganggu Hubungan orang, Esok2 orang len akan ganggu hubungan Korang balik & lebih teruk dr tu.

Aku bercakap daripada pengalaman hidup sepanjang 23 tahun ini. Segala fitnah,
bohongan yang dileparkan ke atas ku bertubi2 akhirnya terbongkar dengan 1 kebenaran
berkat dengan kesabaran aku n keyakinan ku pada Qada & Qadar dari Illahi.
Di kala itu akurasakan Allah SWT menyayangi aku.."Ya Allah.. Aku sangat bersyukur dan berterima kasih, kau mendengar rintihan jiwaku Ya Allah"

Aku ingin tekan kan pada masyarakat diluar sana,
Jagalah dengan apa yang kamu ada.. Jangan menggangu kehidupan orang lain,
Bersyukurlah dengan apa yang kamu perolehi sekarang & terimalah seadanya.
Biarkan orang lain berbahagia dengan kehidupan mereka janganlah mengganggu
Kain Orang lain.Kita manusia mmg xsempurna, janganlah kamu rasakan diri kamu
cukup sempurnaberbanding orang lain sehinggakan timbullah titik hitam dihati kamu
yang diberi namasejenis penyakit "dengki", "cemburu".Sesungguhnya melalui pengalamanku adalah amat dasyat penyakit ini.Allahuakbar2

"Ya Allah..Terima Kasih kerana memberikan aku kehidupan yang ini, Aku bersyukur kerna kau mendengar rintihan hambamu ini dikala kesusahan datang menimpa bertubi2..Ya Allah.. Ujian yan kau berikan kepada aku akan ku cuba laluinya sebaiknya..Kerna aku percaya ada kebaikan yang kau ingin berikan kepada ku"

Aku pernah perhatikan kehidupan seseorang,
Mengapa kita perlu menyalahkan kesalahan orang lain?
Sedangkan diri sendiri juga lakukan kesalahan itu?
Setiap yang berlaku ibarat Roda, Si A membuat Kesilapan ABC,
Si B menyalahkan Si A kerana lakukan kesalahan ABC,
tapi sedar tak sedar Si B juga melakukan 
kesalahan ABC. Jikalau kita tidak ingin kesalahan ABC
berlaku kita hentikan sikap kesalahan ABC 
dari diri kita sendiri dulu. Hidup ini Hukum Karma, Kita buat jahat kat
orang hari ini, sok2 orang len wat jahat kat kita balik.
 Jadi sedarlah apa yang aku maksudkan ini. Jika kita xnak kesalahan ABC berlaku, 
kita hentikannya dari diri sendiri dulu.

Hentikan rasa hitam dihati kita, buang jauh2 dengki, cemburu, jaga Kain Orang, ganggu hubungan orang,
fitnah, bohong , putar belit, talam 2 muka, simpanlah rahsia yang telah diamanahkan itu.
Belajarlah menjaga kehidupan orang lain.
~SEKIAN~

Saturday, April 2, 2011

~Memenuhi aktiviti di hujung minggu!~

~Program Sejiwa Senada - Perasmian~

Assalammualaikum!

Hai lamenyer xupdated blog ku ini...
Wow! happynyer gambar diatas! hahaha puji sendiri..
Time ni ari sabtu, besenyer kalo x ke opis diriku ini akan berada di rumah sepenuh masa kalo diajak kuar jenjalan baru kuar bsama sahabatku Cik Samarahan.

Perghh.....panas terik tol lah..rase terbakar je badan ni..
tp dek kerana tanggungjawabnyer pasal daku rela hati pergi menjengah 
Majlis Perasmian Sejiwa Senada ini.Yang Bestnyer bsama rakan-rakan yang happening ini cume kekurangan sahabat saye seorang lagi Cik Samarahan, Tp xpe kerana die ada tanggungjawab pergi berkursus 
*Argh!nama ku tak dibenarkan pergi..Cis!* .

Punyerla lame ucapannyer...panasnyer rase, kaki dah xsabar nak bgerak jenjalan kat booth lain-lain Jabatan Kerajaan kat luar sane. Akhirnya hampir kol 12 tamat sudah ucapannya.Yeaaa..Jom cepat kuar dr sini..
Jalan punyer jalan singgah ler kat Booth SPRM.. ade la uncle yg jage booth tu die pelawa jengah booth die, nak aje daku bertanya soalan paling Laser time tu.. "Bang...ada kerja kosong tak?" hahaha
Malangnya tak terkeluar lak soalan tu, time tu dah simpan siap2 dah Tag nama jabatan yg tgantung dileher ku ini kang xpasai2 buruk pula nama Jabatan tempat ku bekerja..hihihihi Dulu dapat keje SPA xnak..
Hahahhaa nak sangat wat keje Akaun..skang amek..duk la kamu kat seberang laut tu..hihi
Anyway..I'm happy to be here ok!! Yeepiii Best2!

Singgah pula ke booth Jabatan Pelancongan..
Cik Siti mmg pantang jumpe item2 jualan pasaran..kompem benti singgah utk perhabes duit.. hoho
daku & azie lak sibuk "shopping Pamplet" hahhaha
Ntah bile la nak baca.. "uii Azieee Bace ker?" amek pamplet dah mcm nak berniaga dah...kui3
 Cik Liza lak mmg suke menyinggah di booth2 yg de kat sane sampai hilang2 lah xjumpe die di tengah2 org ramai tu..seb bek daku agak tinggi ,skali angkat tangan je die dah nampak lokasi kami..
hahahha Kelakar betullah!

Lastly kami p ler Booth Jabatan Kami.Sesungguhnya daku sangat berbangga melihat kemegahan Booth kami disana.Penat lelah berpanas & pembelian selipar RM7 ku berbaloi jugep!sesungguhnya saya sgt bersyukur dapat bkerja disini..

Kengkawan sume..JOM lah meluangkan masa dihujung minggu dgn aktiviti yang berfaedah yep!
Daaaaaaaaaaaaaaaaaa!!

Love is...
© ~DiARi hAti iNi~ - Template by Blogger Sablonlari - Font by Fontspace