Wednesday, August 31, 2011

MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA! Kali Ke-54


31 Ogos 1957

Assalammualaikum.
Ringkasnya..
Kita sebagai pemangkin di era baru ini hendaklah memastikan kita sentiasa dalam merdeka.
Banyak cara kita anak generasi baru ini dalam mempertahankan kemerdekaan:

1.  Kita pastikan tiada unsur2 negetif/barat yang memasuki otak/pemikiran anak2 muda sekarang.

2.  Analisis/berfikir semula setiap perkara yang telah berlaku di negara kita, kita perbaikinya.

3.  Bekerja dengan hati yang ikhlas bukan semata2 utk mengejar pangkat shj tapi
bekerjalah untuk kemajuan negara kita.

4.  Peringatkanlah anak2 muda sekarang tentang sejarah yg berlaku sehingga kita
mendapat kesenangan mcm sekarang.

5.  Pupuklah semangat cintakan negara kita janganlah tidak ambil pusing tentang
hal ehwal negara yang berlaku.

6.  Lontarkan idea/cadangan yang baik untuk kepentingan negara disaluran yang betul.

7.  Hormatilah lagu "Negaraku" dan bendera "Malaysia" jangan biarkan ianya dipijak2 dan dihina.

8.  Banggalah kita menjadi anak Malaysia.

9.  Perkenalkanlah negara kita di mata dunia.

10.Peliharalah maruah negara kita.

11.Jagalah marauah n harga diri kaum/bangsa melayu, jagalah hak-hak kita
sebagai bangsa melayu jangan biarkan ianya menjadi bangsa ke-2 di bumi Malaysia sendiri.

12.Jadilah bangsa yang memonopoli semua aspek termasuklah dari segi
pendidikan, ekonomi,politik, sosial (yang baik).

13.Jangan pentingkan diri sendiri, sama-samalah kita berganding bahu sebagai Bangsa Melayu!

14. Menasihatilah anak-anak melayu yang masih lalai dan leka.

15.Tunaikan tanggungjawab kita sebagai pemilih pemerintah negara, pilihlah
yang tepat dan mampu menjaga serta memimpin sesebuah negara.

MELAYU BOLEH!! 
SAYA ANAK MERDEKA!
MERDEKA!

Mencintaimu





Mencintaimu…
Hanya satu yang tak mungkin kembali ..Seumur hidupku..
Selamanya… setia menanti..
Walau dihati saja… Seluruh hidupku..
Selamanya… kau tetap milikku
Hanya satu yang tak pernah terjadi
Segalanya teramat berarti dihatiku selamanya
Mencintaimu… seumur hidupku
Selamanya… kau tetap milikku

Monday, August 29, 2011

Menu di akhir Ramadhan Lomang + Rondang Nogori


    1.Ikan Terubok + ikan Pekasam goreng cili
    2.Nasi Impit
    3.Lomang
    4.Rondang
    5.Ayam Masak  Lomak Cili Api

Blackcurant


Assalammualaikum..
Hari ini merupakan hari terakhir dalam Bulan Ramadhan..
Esok Raya, petang td Angah & kak Ngah telah pun menghantar Lomang ompek batang untuk di jadikan menu di pagi hari  raya..
Namun, oleh kerana ketidak sabaran kami melihat aje lomang itu tersadai di dapur,
lalu kami bolah lah 1 utk dimakan wahaha....

Esok lepas solat Raya,
Kami sekeluarga akan berangkat pulang ke kampung halaman di Kuala Pilah,
Oooo..Balik kampung...ooo Balik Kampung....Hati Girang... (^_^)

SELAMAT HARI RAYA!!

~R.E.N.U.N.G.A.N~




      

Jangan hancurkan kebahagiaan orang lain sebab satu saat nanti akan tiba orang 


lain yang akan menghancurkan kebahagiaan kamu. 



Jangan tinggalkan orang yang kamu cinta kerana seorang yang kamu 


suka, sebab  orang   yang kamu sayang itu akan tinggalkan kamu 


demi orang  yang  mereka cinta

~SEKIAN TERIMA KASIH~

Cinta itu iNdah


 Cinta itu adalah...


Tutup matamu sekejap dan dengarkan hatimu
Sayang datang dengan sendirinya bukan tanpa kata cinta
Dia mengalir di detak rindumu
Dia serasa dekat di bahumu
Karna cinta tak punya mata tapi punya hati
Ia bisa rasakan lewat alunan Puisi Romantis disambut Puisi cinta
Kau tak bisa rasakan sekarang, itu mungkin
Jangan sampai kau kehilangan dia ketika dia sudah pergi
Ucapkan cinta ketika dia ada
Bilang padanya ” akau butuh kamu”
Maka cintanya juga akan tumbuh
Perlahan dan berbunga
Angka cinta bukan rasa kasihan dan cinta perlu pengorbanan
Lahirnya Cinta tanpa imbalan
Lebih memberi tanpa mengambil
Aku adalah kecil
Hari ini hari yang paling tepat untuk ungkapkan ketulusan padanya.

Friday, August 26, 2011

Shopping Raye laa kite... ^^



Assalammualaikum,
Waahaha.... skang ni tgh ready untuk shopping Raye bersama adikku dan mak.. ^^
Konon2 xnak shoppingkan..alih2 terpaut dgn beberapa barangan di Sogo... mahal sket tp puas hati...^^
pas g sogo usha Galaxy Tab kat Pertama... *usha2 jerk* & tgk jacket idaman adiku di Butik Levi's Cun jugak jaket die..^^

Pastu gerak ke TAR untuk cuci mate.. xbeli pun kat sane melainkan singgah Mydin jap beli sabun wat bekalan time nak balik Kuching nanti...amek 2 kotak...wahaha
& beberapa barangan mandian untuk diletakkan di rumah kat KL.
Dalam kol 3 petang sampai la ke rumah, lama gak dr kol 9 pagi td..xleh lelame sbb nak tlg mak masak untuk juadah buke pose & mak nak ajar resepi baru die..Wowwweee....^^

Lapar lak rasenyer..ok nnt kite update lagi... ^^

Wednesday, August 24, 2011

OOooo...Balik kampung!


Assalammualaikum..
ari ni 24hb kan? esok 25hb kan? jadi apekah maksudnya??
hehehe...Alhamdulillah hari yang ditunggu telah tiba.
Tibalah masanya untuk pulang bercuti hari raya..
Tahun ni amek cuti seminggu jep..sbb nak jimat cuti utk perancangan di tahun depan.. ^^
Tapi kekadang rase menyesal lak amek cuti kejap jerk..sbb tgk kawan2 opis sume cuti lama sampai 2 minggu.. Hurm...xpela... bersusah2 kemudian bersenang2 kemudian.. ^^

Sebut balik sepatutnya nak balik 24hb tapi MAS xde tarikh tu termasuk dlm waiting listed lak..
Nak tunggu gak ker, kalo lambat melepas la.. nak tak nak lewatkan 25hb.. alhamdulilah ada lak time petang
Kol 4 petang... Nanti Cik Abg saye datang jemput..sayang awk!

Ok la nanti kite updated lagi yeh...  (^_^)

Monday, August 22, 2011

Selamat Menyambut Hari Rayer!!

Teringat time Kecik2 dulu

Assalammualaikum..
1...2...3....Alhamdulillah xsaba nak tunggu 25/8/2011 sbb??
Balik KL la beraya kat sane, N bertambah2 syukur lagi Raya tahun ini di anugerahkan nikmat kehidupan
yang bahagia,sihat tubuh badan,panjang umur kepada 2 org Ibu bapaku juga adik & abang2ku.. 
Alhamdulillah juge dianugerahkan kekasih hati.. (^_^)

Xsaba balik ni untuk berbuka pose dgn ahli keluarga juge kekasih hati... ^^
Mak & adik dah cop dah t nak g jenjalan same2 kat TAR.. katanya saje nak jenjalan cuci mata..ye ker tu nak jenjalan cuci mate jer...hahaha

Tahun ni xtahulah nak beli ape..
Baju? Kasut? Tudung? entahla.. sbb rasenyer nak beli baju dah de dah wat pe nak banyak2, kasut? elok lagi kat rumah tu, Tudung? wat pe lak baju xbeli tudung pun xder la kan.. Kuih raye? hurm..kite ni spesis xmakan kuih rayer, manis sangat rasanya..xelok untuk kesihatan, langsir? tahun ni raye kat Kampung watpe lak nak tukar langsir elok berseri2 jep lagi kat rumah tu.. Waa..... nak beli pe ni??
melainkan untuk adiku yang tersayang nak belikan pe die yang die nak raya tahun ni janji kene kuar same2 baru dapat..huhuhuu

Bab duit raye lak kite ni xde sedare yg kecik2 sume dah keje..
So xde la nak spend banyak mane pun untuk duit rayer tu..
Tapi pemikiran ni duk la ligat berpikir nak perhabes duit..hish2...
Jimat sket leh wat Kahwin... ^^

Okeh la..
Saye nak ucapkan selamat menyambut hari raya kepada rakan taulan
juga ahli keluarga sanak saudara... saya mohon ampun dari hujung rambut hingga hujung kaki
tersalah kata berbekas dihati...
saya hanya insan yang lemah yang sentiasa melakukan kesilapan...
SELAMAT HARI RAYA KAWAN2!!

Sunday, August 7, 2011

Berbuka Puasa di Bandar Kuching!

Bersama sahabatku.. Ina... tgh tunggu nasi goreng Pataya & Beef Black Pepper... ^^ Yummmy!



Yang ni lak kiri tu Farah, housemateku.. ^^ yang kanan tu Intan.. Mereka ni mude2 lagi dah jadi pensyarah u!


Salam!
Selamat Berpuasa!
Lapar memang lapa tp itulah puasa iaitu menahan diri daripada lapar & dahaga..
Segala bunyi kruukk..kriukkkk...krookk... tu banyakkanlah bersabar...
disamping menunaikan kewajipan, dapat juge merehatkan perut kite daripada bekerja..Tol x?
Anyway...teman2ku sekalian selamat berpuasa di Bulan Ramadhan yg mulia ini ya...
Kalau tidak keberatan jgn lupe g solat Terawih...

Saturday, August 6, 2011

Berjalan lagi laa kite!

 Pasar Filipina, Kota Kinabalu, Sabah

Hahaha... ni laa die... Pasar Filipina tempt khas utk bergambar..huhu

Salam
Seriyess...seronok keje sini...
Merata ler kite berjalan taw!
Gambar ni ni ambil semasa di Kota Kinabalu, Sabah..
Pad 21/7-24/7/11 ri tu... time ni ade Kursus Pengurusan Kewangan..BEST!! hehehe t wat lah kat tempat lain laks yer!!jgn lupe bubuh name sayep yer! Bersame2 saye tu adalah kak hani, die CC sayer... Seronok kan kite berjaln habes kat sane?! hehehe  Weeee......Xsaba laks tunggu next Kursus!

okeh2.....ni kat Pasar Filipina...
Memang banyak giler boleh dibeli wat makan n buah tangan..
Antaranya ikan masin,sotong,ikan n eh banyak la.. xterkire...
Tapi yang bestnyer kat sini boleh la kite beli barang2 macam gelang, brooch daripada Mutiara Asli.
Kalo pandai tawar dapat la murah.. kat kawasan sini berhampiran dengan laut! n leh jenjalan dengn family mahupun Cik Abg...hehehehe tapi xpe la xde rezeki untuk berjalan bersama-sama mereka kat sini..Insya Allah suatu hari nanti... ^^ ni dah kli ke-2 datang sini dulu bersama family... ^^ Insya Allah dengan Cik Abg laks nnt yeh...


Pantai yang diambil di KK tempoh hari..Seriyes gambar ni x di edit!! diulangi X diedit!!
Time ni rase terpukau dek keindahan pantainya...sangat2 cantik!!



Waktu ni dah hampir menjelang senja, laut semakin surut... ^^
BEST berjalan di tepi pantai bersama-sama kawan2...

Sebenarnyer banyak lagi gambar di ambil tp de kat HP kawan.. nnt sye upload lg yeh!!
Banyak gak tempt ri tu berjalan, pas habis kursus dlm kol 5 ptg tu trus salin pakaian nak p ronda2.
Terime ksih kat driver KK sebab banyak bersabar melayan kerenah kami! hahaha
Banyak songeh betol kami time tu, tp walopun dalam 4 hari jep kat sane kami dah dapat berjalan kat tempt2 yg pemes di ane... xpe t kite amek lg gambar kat kwan kiter yeh! 
Sekian dulu!! Daaaaaa

yummmy....! New Recipe to try!!

Seriyess menyelerekan!
XsabA nak try wat! bahan2 pun mudah untuk didapati!
pas dah wat akan di publish!

Love is...
© ~DiARi hAti iNi~ - Template by Blogger Sablonlari - Font by Fontspace